Inici » Períodes » 1898-1928 » Casa del Gremi dels Velers
1910

Casa del Gremi dels Velers

Casa dels Velers, durant les obres de reforma urbanística, obertura de Via Laietana, Barcelona Brangulí Fotògrafs / Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya
1891, Plano de Barcelona y sus alrededores Barcelona. Ajuntament; Serra, J.M.; Thomas & Cia / Institut Cartográfic de Catalunya
Via Laietana, 50

El Gremi dels Velers, existent des de 1553, era el dels teixidors de vels o robes de seda a mà.

A meitats del segle XVIII les arts menors adquireixen importància i això fa que al 1757 el Gremi decidís disposar d’una seu pròpia. S’acordà construir un edifici social i s’adquiriren dues cases i un casalot al carrer Claveguera de Jonqueres en la cantonada amb el carrer Alt de Sant Pere, en l’actual Via Laietana.

Projectada per Joan Garrido i construïda entre 1760 i 1763, encara conserva els esgrafiats originals essent un dels pocs edificis que resten de l’edificació gremial d’aleshores.

Aquestes serigrafies, amb representacions clàssiques de cariàtides i atlants, són visibles a la façana que dóna a la Via Laietana. L’altra façana, la que dóna a la placeta de Sant Francesc havia estat fins a l’obertura de Via Laietana una paret mitgera. Però aquesta obertura va permetre una remodelació de l’edifici, dirigida entre 1928 i 1932 per l’arquitecte Jeroni Martorell. L’ estucador Ferran Serra va fer uns nous esgrafiats imitant els antics.

Al balcó de la cantonada, una capella protegeix a la patrona del gremi, la Verge dels Àngels, obra de l’escultor Joan Enrich.

Finalment, al 2002 es va fer una nova reforma, aquest cop integral: façana, laterals, esgrafiats, vestíbul i sostre. L’edifici és actualment la seu del Col·legi de l’Art Major de la Seda de Barcelona.

A la fotografia es pot apreciar als baixos de l’edifici la botiga de teixits de Francisco Meyá.

Referències
Barcelona Movie
Catalunya.com
Viquipèdia

Et Pot Interessar

Panorama Waterloo

Aquest col•losal edifici al bell mig de Plaça Catalunya va tenir una curta vida de …

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *