Inici » Períodes » 1898-1928 » Els panots de la rosa de Barcelona
1919

Els panots de la rosa de Barcelona

Esvoranc al paviment d'un carrer ,com a conseqüència d'una explosió, durant un conflicte social provablement la vaga de la Canadenca JOSEP MARIA SAGARRA i PLANA / Arxiu Nacional de Catalunya
1920, Plano general de Barcelona s/n / Institut Cartográfic de Catalunya

Els panots amb la flor s’han convertit en un dels símbols més conegut de Barcelona, s’en fan tot tipus de souvenirs, des de bosses i joies a xocolates i sabons. La rajola de Barcelona,  és un panot de 20×20 cm, 4 cm de gruix i fets de ciment.

Resistent, barat, fàcil d’instal·lar i de netejar, es segueix fent servir avui per pavimentar la ciutat. Aquests panots formen part del paisatge de la  ciutat, oficialment, des de el 1916 tot i que ja n’havien col·locat a les voreres uns anys abans. El fabricant de ceràmiques Escofet va guanyar al 1916 la subhasta de l’Ajuntament per produir-los en sèrie, juntament amb quatre models proposats pel consistori per pavimentar la ciutat que creixia.

El disseny d’aquest panot és de Josep Puig i Cadafalch, que al 1900 el va crear per pavimentar l’entrada de la Casa Ametller del Passeig de Gràcia on, molt malmesos, encara els podem trobar avui.

Et Pot Interessar

Panorama Waterloo

Aquest col•losal edifici al bell mig de Plaça Catalunya va tenir una curta vida de …

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *