Inici » Períodes » 1898-1928 » D’excursió amb l’Escola Horaciana
1908

D’excursió amb l’Escola Horaciana

Escola Horaciana. Excursió: pujant a Vallvidrera (manuscrit darrera de la fotografia) A. Antonielli / Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya
1920, Plano general de Barcelona s/n / Institut Cartográfic de Catalunya

Pau Vila el “mestre”, fill d’obrers va néixer al 1881 a Sabadell, poc després la família es traslladarà a Barcelona on el Pau, encara un nen, començarà a treballar als telers d’una fàbrica. Tot va canviar uns anys després, quan al jove Pau que es movia pels ambients anarquistes de Gràcia que el van portar a conèixer l’Escola Moderna i a Ferrer i Guàrdia, va sentir que feia falta un mestre a l’escola de l’Ateneu Obrer de Badalona i va deixar la fàbrica per convertir-se en mestre tot i no tenir cap formació. Ensenyava de dia i estudiava de nit.

Dels seus estudis va deduir que calia “ensenyar delectant” i amb aquest lema, al 1905 va crear l’Escola Horaciana per a fills d’obrers. A l’Escola Horaciana era mixta, s’hi feia esport i es nedava al mar, s’aprenia música, teatre i manualitats, es feien intercanvis amb altres escoles i sovintejaven les excursions, els nens aprenien a viure sent nens, mitjançant el joc i les activitats.

L’Escola Horaciana, hereva obrera de la més dogmàtica i burgesa Escola Moderna de Ferrer i Guàrdia i base de la renovació pedagògica de la República amb escoles tant emblemàtiques com l’Escola del Mar o l’Escola de la Muntanya, va tancar al 1912 quan Pau Vila va marxar a Ginebra per estudiar pedagogia a l’Institut Rousseau, allí va conèixer eminents geògrafs que el van esperonar a estudiar geografia l’altre gran passió de Pau Vila a la que va dedicar gran part del seus treballs des de aleshores.

Et Pot Interessar

Panorama Waterloo

Aquest col•losal edifici al bell mig de Plaça Catalunya va tenir una curta vida de …

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *