Inici » Períodes » 1936-1955 » El Crist de Lepant a la plaça de la Victòria
1941

El Crist de Lepant a la plaça de la Victòria

LA VANGUARDIA 25 de maig de 1941 Pérez de Rozas / LA VANGUARDIA
1943, Pla de la ciutat de Barcelona 1:10 000 Servicio del Plano de la Ciudad. Fco. Vall Verdaguer, J. M Blay i Fco. Rossell / Institut Cartográfic de Catalunya

Barcelona purifica sus calles en una  imponente manifestación expiatoria de fe católica

El alcalde accidental de Barcelona, en su consagración de la ciudad al Cristo de Lepanto, calificó certeramente de expiación, por las culpas colectivas, los sufrimientos colectivos también e individuales que Barcelona arrostró. (segueix llegint)

Diuen que el Crist de Lepant va arribar a Barcelona de la mà de Lluís Requesens, lloctinent  de Joan d’Àustria a la batalla de Lepant. Segons la tradició que aquesta imatge del segle XV va presidir la nau capitana de l’estol que va enfonsar al golf de Lepant a la flota otomana, molt superior en número, aturant l’avanç del Imperi Otomà cap Europa. Va ser en aquesta batalla el Crist va esquivar una bala de canó d’aquí la inclinació del cos, altres diuen que la talla estava a la bodega i es va inclinar per tapar una via d’aigua oberta per una bala de canó que amenaçava amb enfonsar la nau. Fos com fos d’aquí ve la seva fama de miraculós.

Aquest Crist no era massa conegut pels barcelonins fins al Segle XIX quan l’esglesia proclama relació amb la batalla de Lepant convertint al Crist en una relíquia venerable i emfatitza  els poders miraculosos recollint la tradició oral. Al 1883 la talla surt per primer cop en processó per commemorar la Batalla de Lepant  i es popularitza ràpidament entre els barcelonins. Al 1932 degut a la seva creixent popularitat, és traslladat des de el deambulatori a la capella actual.

El 1939 l’exercit franquista el restitueix a la catedral “salvant-lo de la furia marxista” i el converteix en un estandart de la victòria Així arribem al 1941 amb l’acte massiu a la Plaza de la Victória en motiu de la benedicció del Crist per part del Papa durant de la Setmana Santa on aquesta talla es treu en processó.

La devoció popular cap aquest Crist amenaçava en malmetre la talla, amb les cames i peus molt blanquejats pel constant tocament dels fidels i va ser elevada per evitar que els fidel poguessin seguir tocant-la.

Durant la quaresma quan el Crist surt en processó es quan es duen a terme els rituals populars;  demanar tres desitjos amb les campanades del divendres Sant o passar una corda amb trenta tres nusos per la placa daurada del Crist, aquesta  corda després es cremarà totalment a troços per invocar el poder miraculós del Crist.

Tot i que avui la devoció pel Crist de Lepant a minvat força, segueix sent la figura crística emblemàtica de Barcelona.

Et Pot Interessar

Bar Ramón

Una fotografia no ha de tenir sempre una gran història al darrera per a formar …

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà