Inici » Períodes » 1898-1928 » Les barraques de Pekín
1906

Les barraques de Pekín

Vista de les barraques amb roba estesa i al fons la platja del barri de Pequín a Barcelona. Frederic Ballell Maymí / Arxiu Fotogràfic de Barcelona, Editorial López
1920, Plano general de Barcelona s/n / Institut Cartográfic de Catalunya

Uns diuen que els que van començar a aixecar barraques a la Mar Bella a finals del segle XIX van ser xinesos emigrats a Cuba i que en van marxar en començar les guerres per la independència a l’illa. Altres diuen que van ser filipins vinguts arran de la independència de la colònia. Però fos com fos els veïns del Poble Nou van anomenar a aquelles barraques que s’apinyaven a la platja “Pekín” pels seus habitants asiàtics. El barri de “Pekín”, va ser doncs aquest el primer “Barri Xino” de Barcelona.

Aquest nucli va anar creixent, en un entramat caòtic de carrers sense asfalt ni clavegueram entre barraques precàries s’hi edificaren construccions estables, l’església de Sant Pere Pescador (incendiada durant la Setmana Tràgica), un dispensari i una escola.

El barri on convivien diverses ètnies i cultures era extremadament miserable i “pintoresc” segons algunes guies de la ciutat. Certs burgesos, informats per aquestes mateixes guies, s’hi acostaven per trobar drogues i prostitució barata, inclús de nens i nenes.

La misèria del barri s’accentuava periòdicament amb la destrucció que hi deixaven les tempestes. El temporal de l’any 1917 va deixar la barriada pràcticament destruïda però l’arribada d’emigrants de la resta d’Espanya per treballar a les obres de l’exposició del 1929 van possibilitar que s’aixequés de nou el barri i s’ampliés cap el Camp de la Bota.

Al 1950 ja havia perdut totalment el caràcter multi ètnic i les barraques s’estenien des de la Mar Bella fins el Camp de la Bota (on s’acabava d’enderrocar la caserna) eren conegudes ja com el Camp de la Bota.

Va ser a finals dels anys 70 quan van enderrocar-se les darreres barraques de “Pekín” i els seus últims habitants allotjats al barri de la Mina i del Bruc de Badalona, desapareixia doncs el primer “Barri Xino” de Barcelona.

més informació a:

El Tranvía 48

Projecte Icaria

Et Pot Interessar

El Monument a Pepita Teixidor

La pintora de flors Pepita Teixidor va néixer al sí d’una família burgesa de Barcelona, …

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà