Inici » Períodes » 1898-1928 » Portal de l’Àngel amb tramvia gent i cotxes
1915

Portal de l’Àngel amb tramvia gent i cotxes

'Avenida de la Puerta del Angel' amb gent, el tramvia i cotxes Lluís Girau Iglesias / Centre Excursionista de Catalunya
1920, Plano general de Barcelona s/n / Institut Cartográfic de Catalunya

La muralla del segle XIII, iniciada per Pere el Gran i acabada per Jaume I va ser el símbol d’una ciutat rica  i tota una garantia de poder a la corona, i d’ostentació a la incipient burgesia financera i comercial.

Des de el Segle X a fora de la muralla romana s’havia anat creant un burg que anava des de les Rambles al Merdaçar, riera pestilent on anaven a parar les aigües residuals, aquest burg era anomenat Vilanova dels Arcs, ja que aprofitava per a la construcció els arcs de l’aqüeducte romà.

A la muralla del segle XIII la porta que s’obria a aquest burg era anomenada la Porta dels Orbs, ja que al seu voltant, que ja era zona de mercat, s’hi aplegaven captaires, cecs i esguerrats que vivien en barraques no gaire lluny.

No va ser fins la visita de sant Vicenç Ferrer a Barcelona a l’any 1419 que en canviar el nom, al passar-hi el Sant se li aparegué un àngel que li va dir que era allí per vetllar pel necessitats de la ciutat. A mitjans del segle XV es va oficialitzar el canvi de nom per el de Portal de l’Àngel i s’hi va instal·lar una figura de un àngel encarregada pel Rei Pere el Gran en agraïment a la fi d’una epidèmia de pesta. Aquest figura va ser en una capelleta de la muralla fins que va ser enderrocada al segle XIX. L’àngel va passar per l’església de Santa Anna i després a la d’Hostafrancs on va ser destruïda durant la guerra civil.

El Portal de l’Àngel ha mantingut l’activitat comercial des de el mercat originari del Segle X fins els nostres dies. Amb la urbanització de l’Eixample, va convertir-se amb el carrer comercial que coneixem avui.

Del principi del segle XX no en queda pràcticament cap establiment, amb poques excepcions com l’Acadèmia Hispano-Francesa del número 53.

Et Pot Interessar

El Monument a Pepita Teixidor

La pintora de flors Pepita Teixidor va néixer al sí d’una família burgesa de Barcelona, …

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà