Cinquena entrega d’aquesta imprescindible col·lecció que ens apropa a la historia i a l’evolució de la nostra ciutat. Fa ja 10 anys ens vam traslladar a la ciutat sotmesa al poder militar espanyol després del Serge de 1714 amb “La Ciutat Captiva”, on la població malvisqué en una ciutat superpoblada fins que es va expandir un cop s’enderrocaren les muralles …
Llegir Més »La ciutat neutral
Quarta entrega d’aquesta magnífica col·lecció que ens apropa a la història de Barcelona i ho fa d’una manera molt didàctica, entretinguda i recolzada per un material gràfic i unes il·lustracions que fan de la seva lectura una gran experiència. Amb Ròmul Brotons hem descobert com Barcelona va ser una “Ciutat Captiva” (Ròmul Brotons, Albertí Editor, 2008) de 1714 a 1860, …
Llegir Més »El Monument a Pepita Teixidor
La pintora de flors Pepita Teixidor va néixer al sí d’una família burgesa de Barcelona, el seu pare el Josep era el fabricant de llums de gas de l’enllumenat públic de tot Espanya, tan mateix ho va deixar, ja gran, per dedicar-se a la pintura. Pepita Teixidor es va educar com a una noieta de casa bona amb una certa …
Llegir Més »Panorama Waterloo
Aquest col•losal edifici al bell mig de Plaça Catalunya va tenir una curta vida de dos anys. Va néixer amb l’efervescència de l’Exposició Universal que allotjà Barcelona al 1888, inaugurant-se a les poques setmanes del seu inici amb la condició de que fos destruït un cop acabés, tot i que els veïns temien que es quedés permanentment. Convivia a la …
Llegir Més »Bar Ramón
Una fotografia no ha de tenir sempre una gran història al darrera per a formar part del teixit històric de la nostra ciutat. En el cas de la que avui publiquem és així, doncs el Bar Ramón és un de tants bars que han obert i tancat a Barcelona, però la seva lluminositat en un entorn tant summament fosc ens …
Llegir Més »Barcelona melòmana
El Cesc Avilès és periodista de formació. Ha treballat en mitjans de comunicación comarcals i digitals, i fins i tot es va atrevir a crear una revista de caire cultural a Tarragona. Actualment és professor de llengua alemanya. Ha viscut a Viena, on va experimentar de primera mà què significa viure a la capital musical mundial. Conèixer la part oculta …
Llegir Més »La casa encantada de Gràcia
Al febrer de 1935 a la casa del baixos del número 43 del carrer Francesc Giner de Gràcia feia ja dies que no dormien, a la casa hi vivien l’Enric Roig que feia de sereno, la seva dona i els dos fills del matrimoni, però d’uns dies ençà uns misteriosos sorolls els desvetllaven. A la casa hi havia entrat un …
Llegir Més »Rosita Monti a la Plaça Catalunya
Des de el 1959 amb l’arribada del nou any es celebrava a Barcelona el “Festival Mundial del Circo” en carpes instal·lades a diferents punts de la ciutat ja que els dos circs permanents aixecats al segle XIX el Teatre Circ Olympia a la Ronda Sant Pau i el pioner Circo Equestre de la Plaça Catalunya ja havien estat enderrocats. A l’any 1963 …
Llegir Més »L’última de Lesseps
La Plaça Lesseps fa un segle no era més que un petit saló davant de l’Església dels Josepets, una petita explana oberta a l’antic camí de Sant Cugat. Al 1929 es va allargar fins les cotxeres del tranvia en motiu de l’exposició Universal mantenint però el traçat del camí que vorejaven alts arbres i diverses edificacions d’una o dues plantes, entre les que …
Llegir Més »La font Wallace i el nen enfilat
El filantrop i col·leccionista d’art anglès Charles Wallace resident a París impressionat per la sequera creada durant la guerra Franco-Prusiana del 1870 va encarregar a l’escultor francès Charles Auguste Lebourg una font que simbolitzés la pau entre els pobles i en va fer centenars que nomenades per tothom Fonts Wallace va repartir al 1872 pels carrers de carrers de París …
Llegir Més »El Born
El Mercat del Born tot i que en els seus inicis era un mercat minorista des de el 1921 va ser el Mercat Central de Barcelona fins el 1971 que va obrir Mercabarna. Dissenyat per Antoni Rovira i Trias i construït per Josep Fontserè i Josep Cornet entre el 1874 i 1878, aplegava una sèrie de millores per garantir la …
Llegir Més »Un assortit de felicitacions!!
BON NADAL! us desitja històriadebarcelona amb el sereno, el carter, l’escombrador, el bomber, l’escombriaire, el camàlic …
Llegir Més »33037 la Grossa de Nadal
El 1944, a Barcelona l’administració de loteria número 29 situada a la Via Laietana, situada davant de Foment del Treball va repartir la major part dels 45 milions de pessetes de la Grossa de Nadal als veïns de Ciutat Vella, molt castigats per la guerra civil i els bombardejos al Port. Tot Barcelona seguia el sorteig congregada a les Rambles i …
Llegir Més »La Monyos
Vol que li canti una cançó o li reciti un verset? Et deia la Lola Bonella amb la seva veueta dolça. Si li donaves una moneda l’acceptava amb un somriure i si no li en donaves marxava cantant a buscar algú altri, ventant-se nerviosament, amb els seus parracs de colors llampants, la bossa sempre agafada coquetament amb la mà dreta, les …
Llegir Més »Frontó Barcelonès
El frontó va ser un esport molt popular a Barcelona a la primera meitat del segle XX i el primer frontó que es va construir a la nostra ciutat va se el Frontó Barcelonès obra de l’arquitecte Enric Sagnier i Villavecchia. Inaugurat al 1893 amb cinc mil espectadors va tenir una vida efímera. El frontó es va fer cada cop més …
Llegir Més »