Inici » Períodes » 1860-1897 » La Pajarera
1888 - 1895

La Pajarera

Gran Café del siglo XX, conegut com "La Pajarera" Desconegut / Arxiu Municipal de Barcelona / Arxiu Fotogràfic de Barcelona
1891, Plano de Barcelona y sus alrededores Barcelona. Ajuntament; Serra, J.M.; Thomas & Cia / Institut Cartográfic de Catalunya

Tot i la opulència i optimisme del seu nom, el Gran Café del Siglo XIX no va arribar al segle que li donava nom. Es va inaugurar amb l’efervescència de l’Exposició Universal de 1888, només quatre dies abans del seu començament. A tal efecte Manuel Gibert i Sans va arrendar els terrenys del seu jardí popular a Artur Vilaseca perquè hi edifiqués el cafè.

Formava part del conjunt d’edificacions que s’aixecaren a Plaça Catalunya en el seu primer intent d’urbanització, coexistint amb l’esmentada Casa Gibert, Casa Estruch, Panorama Waterloo, El Circ Eqüestre, la Casa Grases i un llac central amb un brollador.

Va ser coneguda popularment com La Pajarera donada la seva forma de gàbia, amb grans finestres a parets i sostre. Al centre, una gran làmpada oferia una perfecte il·luminació. També disposava d’un petit escenari (on hi havia un piano de cua), on es feien concerts diàriament per amenitzar l’estança. Entre les actuacions destacaren les del mestre violinista Clemente Ibarguren.

Fou seu de tertúlies de tot tipus en les que participaren il·lustres com Amadeu Vives, Santiago Ramón y Cajal, Domènech i Montaner o lloc de pas de polítics de l’alçada del President de la Primera República espanyola Nicolás Salmerón.

A La Pajarera també entrà un diumenge 9 de Novembre de 1890 Aniceto Peinador amb els seus amics Enrique Benavent i Amadeu Puig. Va ser a les taules d’aquest cafè on el trio va tenir la fatídica idea de robar a un conegut comú anomenat Ramón Roig, últim en sumar-se a la taula de La Pajarera aliè als plans dels companys de licors. En sortir del Gran Café i en arribar als Banys Vells Peinador va apunyalar Roig amb la mala sort de que també va matar qui el tenia agafat, Puig. Aniceto fou detingut, condemnat i ajusticiat en públic al garrot vil.

Tot i la popularitat i l’èxit de la Pajarera, l’ Ajuntament tenia planificat convertir la plaça en un lloc públic i la seva reforma passava per la demolició del cafè, que es va fer efectiva el 22 de Gener de 1895.

Més fotos de la Pajarera:

Enllaços relacionats:
La Pajarera a La Barcelona de Antes
La Pajarera a Barcelofília
Llac amb brollador a Plaça Catalunya a Barcelofília
Ex-Plaça Catalunya a Bereshit
Referència a La Pajarera a El País
Plaça Catalunya en Gamíficat

Et Pot Interessar

Bar Ramón

Una fotografia no ha de tenir sempre una gran història al darrera per a formar …

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà