Inici » Períodes » 1898-1928 » La ciutat neutral

La ciutat neutral

1920, Plano general de Barcelona s/n / Institut Cartográfic de Catalunya
Autor: Ròmul Brotons i Segarra
Editorial: Albertí Editor, 2017
Després de la ciutat captiva, l'expansiva i la trasbalsada arriba la "Ciutat Neutral (1911-1920)", on Ròmul Brotons ens explica la època en la que Barcelona fou neutral durant la Primera Guerra Mundial, un conflicte que va fer que es generés riquesa, no només per la indústria sino pels negocis derivats del conflicte bèl·lic, però una riquesa que va anar a parar a uns especuladors que va encarir la vida als més pobres, i mentre que uns s'ho passaven d'allò més bé als cabarets del Paral·lel els altres protestaven per la precarietat en la que vivien. És l'època dels cabarets, del naixement del feminisme, dels parcs d'atraccions, de la urbanització de la muntanya de Montjuic, de l'esport, del turisme i dels tramvies.

Quarta entrega d’aquesta magnífica col·lecció que ens apropa a la història de Barcelona i ho fa d’una manera molt didàctica, entretinguda i recolzada per un material gràfic i unes il·lustracions que fan de la seva lectura una gran experiència.

Amb Ròmul Brotons hem descobert com Barcelona va ser una “Ciutat Captiva” (Ròmul Brotons, Albertí Editor, 2008)  de 1714 a 1860, una ciutat sotmesa al poder militar espanyol després del setge i que sobrevisqué superpoblada fins que no s’enderrocaren les muralles que més que defensar-la la oprimien. Va ser aleshores quan la nostra va ser una “Ciutat Expansiva” (Ròmul Brotons, Albertí Editor, 2015),  aprofitant aquest enderrocament per expandir-se gràcies al pla Cerdà i la construcció de l’Eixample. Però aquesta conversió d’una Barcelona provinciana en una metròpoli va venir carregada de contradiccions i col·lisions polítiques que la van convertir del 1901 al 1910 en una “Ciutat Trasbalsada” (Ròmul Brotons, Albertí Editor, 2016), destacant els dramàtics fets de la Setmana Tràgica.

L’època que recull aquesta nova entrega és la que va de 1911 a 1920,  la de la “Ciutat Neutral” (Ròmul Brotons, Albertí Editor, 2017), en referència al paper neutral que va jugar a la Primera Guerra Mundial. Amb el nou llibre de Rómul Brotons descobrirem aquella Barcelona que va rebre un allau d’emigrants que fugien de la guerra i tot el que això va generar a la ciutat, negocis bèl·lics com la venda d’armes, aliments i uniformes que van aportar riquesa a uns quants de manera molt efímera però va fer créixer les desigualtats.

També és l’època en que es va posar de moda el Paral·lel i els seus cabarets, nodrits de refugiats i desertors, dels parcs d’atraccions, de la urbanització de la muntanya de Montjuic, del tramvia i del turisme. Però tot i aquestes distraccions Barcelona no va oblidar el seu tarannà lluitador i de conflictes socials, i aquestes desigualtats provocades per l’enriquiment d’uns pocs i l’empobriment de molts que veien com els apujaven el preu de vivenda i matèries bàsiques va fer que les mestresses de casa sortissin al carrer i ataquessin els llocs de lleure dels especuladors marcant el naixement d’un fort corrent feminista a la nostra ciutat. El moviment obrer també es va fer sentir i aconseguí la jornada laboral de vuit hores al 1917 amb la vaga de la Canadenca.

Així doncs, aquest fantàstic llibre recull una època emocionant i plena de contrastos, molt ben explicada i complimentada per il·lustracions, gràfics i fotografies com ens té acostumats el seu autor, qui explica aquesta etapa en tota la seva magnitut però sense perdre de vista els petits detalls i fets sense els quals no es podria entendre el tot. Uns anys convulsos i complexes narrats de manera del tot entenedora, un petit gran llibre molt recomanable pels amants de la història de la Barcelona.

Material gràfic:
– 107 dibuixos i anuncis de l’època
– 176 fotografies històriques
– 6 plànols originals
-14 quadres temàtics

Autor: Ròmul Brotons (Barcelona 1957) escriptor, editor, dissenyador gràfic i il·lustrador. És autor d’El triomf de la imaginació. 60 invents que han canviat el mónEstimats Reis Mags. 35 jocs i joguines per recordarL’increïble vestit minvantParcs d’atraccions de Barcelona, Més lleugers que l’airePersonatges populars, excèntrics i curiosos de Barcelona300 anys de lluitaLa ciutat captiva, La ciutat expansiva, La ciutat trasbalsada i La ciutat neutral.

Et Pot Interessar

Barcelona melòmana

El Cesc Avilès  és periodista de formació. Ha treballat en mitjans de comunicación comarcals i …

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà