Inici » Períodes » 1936-1955 » El solar de les Glòries
1950

El solar de les Glòries

Plaça de Les Glòries Catalanes La Fàbrica de La Farinera del Clot i la Hispano-olivetti Al Fons Joan Francés Estorch / Arxiu Fotogràfic de Barcelona
1943, Pla de la ciutat de Barcelona 1:10 000 Servicio del Plano de la Ciudad. Fco. Vall Verdaguer, J. M Blay i Fco. Rossell / Institut Cartográfic de Catalunya

Ildefons Cerdà en la seva planificació de l’Eixample del 1859 donava a Barcelona un nou centre urbà allí on confluïen les principals artèries de la ciutat: la Diagonal, la Gran Via i la Meridiana, una gran plaça que va anomenar de les Glories Catalanes.

Al 1905, León Jaussely, guanyador del concurs municipal per adaptar el pla Cerdà i enllaçar l’Eixample amb les viles annexionades a Barcelona, torna a donar centralitat a la plaça de les Glòries dotant-la, en el seu projecte, d’una arquitectura monumental.

La falta de recursos financers de l’Ajuntament i el fet de construir una plaça monumental en una zona obrera i industrial van fer que el projecte no es portés mai a terme.

Al 1950 la plaça era poc més que un descampat envoltat de industries, vivendes modestes i barraques.

No va ser fins al 1976 que en el Pla Metropolità de Barcelona es recupera la idea de Cerdà i Jaussely de convertir les Glòries en la gran plaça de l’àrea metropolitana.

 

Et Pot Interessar

Bar Ramón

Una fotografia no ha de tenir sempre una gran història al darrera per a formar …

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà