CARREGANT MAPA ...
,

1898-1928

Plaça Catalunya, construcció i expropiació de terrenys (1902 a 1929). Entre 1920 i 1930 s’ alcen 13.000 edificis. Port amb estructura actual (1926). Fins 2a exposició Universal

La ciutat moderna

Cinquena entrega d’aquesta imprescindible col·lecció que ens apropa a la historia i a l’evolució de la nostra ciutat. Fa ja 10 anys ens vam traslladar a la ciutat sotmesa al poder militar espanyol després del Serge de 1714 amb “La Ciutat Captiva”, on la població malvisqué en una ciutat superpoblada fins que es va expandir un cop s’enderrocaren les muralles …

Llegir Més »

La ciutat neutral

Quarta entrega d’aquesta magnífica col·lecció que ens apropa a la història de Barcelona i ho fa d’una manera molt didàctica, entretinguda i recolzada per un material gràfic i unes il·lustracions que fan de la seva lectura una gran experiència. Amb Ròmul Brotons hem descobert com Barcelona va ser una “Ciutat Captiva” (Ròmul Brotons, Albertí Editor, 2008)  de 1714 a 1860, …

Llegir Més »

El Monument a Pepita Teixidor

La pintora de flors Pepita Teixidor va néixer al sí d’una família burgesa de Barcelona, el seu pare el Josep era el fabricant de llums de gas de l’enllumenat públic de tot Espanya, tan mateix ho va deixar, ja gran, per dedicar-se a la pintura. Pepita Teixidor es va educar com a una noieta de casa bona amb una certa …

Llegir Més »

Barcelona melòmana

El Cesc Avilès  és periodista de formació. Ha treballat en mitjans de comunicación comarcals i digitals, i fins i tot es va atrevir a crear una revista de caire cultural a Tarragona. Actualment és professor de llengua alemanya. Ha viscut a Viena, on va experimentar de primera mà què significa viure a la capital musical mundial. Conèixer la part oculta …

Llegir Més »

La font Wallace i el nen enfilat

El filantrop i col·leccionista d’art anglès Charles Wallace resident a París impressionat per la sequera creada durant la guerra Franco-Prusiana del 1870 va encarregar a l’escultor francès Charles Auguste Lebourg una font que simbolitzés la pau entre els pobles i en va fer centenars que nomenades per tothom Fonts Wallace va repartir al 1872 pels carrers de carrers de París …

Llegir Més »

El Born

El Mercat del Born tot i que en els seus inicis era un mercat minorista des de el 1921 va ser el Mercat Central de Barcelona fins el 1971 que va obrir Mercabarna. Dissenyat per Antoni Rovira i Trias i construït per Josep Fontserè i Josep Cornet entre el 1874 i 1878, aplegava una sèrie de millores per garantir la …

Llegir Més »

Frontó Barcelonès

El frontó va ser un esport  molt popular  a Barcelona a la primera meitat del segle XX i el primer frontó que es va construir a la nostra ciutat va se el Frontó Barcelonès obra de l’arquitecte Enric Sagnier i Villavecchia.  Inaugurat al 1893 amb cinc mil espectadors  va tenir una vida efímera. El frontó es va fer cada cop més …

Llegir Més »

Hospital de la Santa Creu i Sant Pau en construcció

Degut al creixement de Barcelona i als avenços de la medicina, l’hospital gòtic de la Santa Creu s’havia quedat petit i obsolet i urgia la construccio d’un de nou per atendre la població en constant creixement. Va ser gràcies al  llegat del banquer Pau Gil, que es va poder construir aquest nou hospital i per sugerència seva es va afegir …

Llegir Més »

Les barraques de Pekín

Uns diuen que els que van començar a aixecar barraques a la Mar Bella a finals del segle XIX van ser xinesos emigrats a Cuba i que en van marxar en començar les guerres per la independència a l’illa. Altres diuen que van ser filipins vinguts arran de la independència de la colònia. Però fos com fos els veïns del …

Llegir Més »

La Júlia arriba al Zoo

Al 1914 la canalla de Barcelona estava tristoia, havia mort l’Avi l’elefant asiàtic del zoo d’una fractura a la pota que s’havia complicat. Ara al zoo no hi havia cap elefant. Això va durar poc, al maig de 1915 Muley Haffid el destronat rei del Marroc prenia el camí de l’exili i feia cap a Barcelona amb un gran regal …

Llegir Més »

Flors per Sant Jordi

Des de el Segle XV el dia de Sant Jordi les noies que acudien a la missa commemorativa a la capella de Sant Jordi del Palau de la Generalitat eren obsequiades amb una flor a la sortida. Aquí va començar la tradició de regalar flors per Sant Jordi que amb el temps va acabar sent una sola flor la regalada: …

Llegir Més »

La primavera al Turó Park

El Turó Park era el lloc d’esbarjo preferit de la burgesia des de el 1912 quan la família Bertran Girona va muntar un parc d’atraccions envoltat de jardins a la seva finca particular. Durant la segona dècada del SXX va anar afegint atraccions, una muntanya rusa, un carrousel, un llac per embarcacions, una pista de patinatge, un restaurant i un …

Llegir Més »

L’Hostal de la Farigola

Al segle XIX el camí entre Barcelona i Sant Cugat es feia llarg i feixuc per als traginers i els passatgers de les tartanes, travessar Collserola pel camí ral, enfangat o polsos, era molt lent i pesat. Així les coses la gent optava per fer nit a les portes de la ciutat per entrar-hi de bon matí descansats o per …

Llegir Més »

Accident aeri al carrer Almogavers

Eren quarts de deu del matí del 22 de maig de 1925 quan els astorats vianants veuen com el hidroavió que els sobrevola fa una maniobra estranya se li pleguen les ales i comença a caure en barrina, a uns cinquanta metres del terra un home surt disparat de l’aparell anant a estimbar-se sobre la vorera del carrer Almogavers a …

Llegir Més »