CARREGANT MAPA ...
,

Ruta del tifus

A Barcelona a la tardor de 1914 el degoteig de casos de tifus creix exponencialment. Passegem pels escenaris del tifus.

L’epidèmia del tifus

A Barcelona a la tardor de 1914 el degoteig de casos de tifus creix exponencialment. Al setembre son els metges de Sant Andreu el que donen la veu d’alarma, la mortalitat per tifus està molt per sobre dels nivells “normals” a Barcelona, on el tifus es considerava endèmic. Tot i la veu d’alarma donada pels metges cap organisme oficial vol … Llegir Més »

Manifestació contra la política d’abastiment d’aigües de l’Ajuntament

El 10 de novembre de 1914 la Comissió Popular Pro Barcelona, formada per  300 associacions no polítiques, va convocar una manifestació a la plaça de Catalunya de protesta contra la política d’abastiment d’aigües de l’Ajuntament, ja que l’aigua venia des de Montcada i era considerada, encertadament, responsable de l’epidèmia de tifus que patia la ciutat. Tot hi tenir el permís … Llegir Més »

Aparell de destil·lació a la font de la Gran Via

Instal·lació d’un aparell de destil·lació d’aigües, per a combatre l’epidèmia del tifus, en la font pública de Gran Via cantonada Pau Clarís que tenia que garantir la salubritat de l’aigua al veïns de la zona. L’Eixample és una de les zones més afectades per l’epidèmia a causa de la improvisació en la construcció les canalitzacions d’aigua i el clavegueram. Tot … Llegir Més »

Una altra víctima del microbi

El bacil de Eberth causant del tifus es converteix en un personatge que protagonitza diverses vinyetes humorístiques a L’Esquella de la Torratxa, en aquesta ocasió tanca la “Sociedad de Atracción de Forasteros”. La Sociedad de Atracción de Forasteros creada per la lliga regionalista al 1908 amb la finalitat d’atraure turisme a Barcelona com a motor econòmic. Com és lògic durant … Llegir Més »

Depuradora a la font de la Plaça Pedró

Aparell de destil·lació instal·lat per l’Ajuntament de Barcelona a la font pública de la Plaça del Pedró, per descontaminar l’aigua en l’epidèmia de tifus. Al Barri del Raval, la majoria d’habitatges no disposaven d’aigua corrent i les fonts eren bàsiques per l’abastiment del veïns. El costum de comprar aigua en càntirs als aiguaders que la portaven de les fonts d’Horta … Llegir Més »

La patrona en processó

Seguint el costum es treu la patrona de la ciutat en processó per demanar que intercedeixi pels barcelonins en plena epidèmia. Davant de la inacció del consistori, l’ambigüitat dels estaments mèdics Barcelona l’arribada d’un nou Bisbe que promet “donar la vida pels malats” fa que part de la població s’aboqui a la processó en l’esperança de l’actuació de l’Església. Llegir Més »

Fèretres camí del cementiri

A començament de desembre al moment àlgid de l’epidèmia de tifus, amb una mitjana de 80 morts diaris i els ciutadans indignats per la inacció del consistori que no fa cap pas en el tractament d’aigües i el sanejament de les canalitzacions, causants de l’epidèmia, l’Ajuntament crea un nou impost per els enterraments: de 9 a 11 del matí: 250 … Llegir Més »

Fugint del tifus

Acabem la ruta del tifus pujant al Tibidabo. Fora de l’àrea urbana el tifus no té incidència ja que l’aigua procedent de les fonts  Collserola no està contaminada. Els que van poder-ho fer van sortir de la ciutat fer fugir de l’epidèmia, no calia anar molt lluny ja que el focus d’infecció eren les aigües de Moncada dos Rius canalitzades … Llegir Més »