Inici » Períodes » 1936-1955 » Vil·la Florida, escola de puericultura
1950

Vil·la Florida, escola de puericultura

Escola de Puericultura a la Vil·la Florida Desconegut / Banco de Imágenes de la medicina española
1943, Pla de la ciutat de Barcelona 1:10 000 Servicio del Plano de la Ciudad. Fco. Vall Verdaguer, J. M Blay i Fco. Rossell / Institut Cartográfic de Catalunya

Des de la seva construcció al segle XVI com a masia fortificada un turó envoltada de despoblat, la Vil•la Florida ha canviat molt cops de mans i ha canviat molt la seva fesomia.
La casa pairal va passar per varies mas i cap al 1714 era un convent i va quedar molt malmès pel setge de Barcelona.
Al 1723 quan el va adquirir la família Sivilla ocupava aproximadament l’extensió que avui queda entre els carrers, Sant Gervasi, General Mitre, Muntaner i els carrers Maó i Reus. Era una gran finca agrícola i Nicolau Sivilla no va estalviar ni diners ni esforços en reformar-la, transformat-la en la Torre Sivilla.
A la seva mort a 1799 la va deixar a l’esglesia, amb la condició que destinés un fort gravamen a conservar-la de no ser així, tornaria a la família,
L’esglesia i de nou la família, van mantenir-ne poc temps la propietat i quan per deutes va ser subastada, va passar a mans de Josep Garriga un inversor que va parcel•lar dues teceres parts del terreny per la construcció de noves vivendes, preservat una tercera part de la finca com a jardí de la torre.

Sant Gervasi de Cassoles, va entrar al segle XX, anexionat al municipi de Barcelona i la Torre Sivilla amb nous propietaris: els Müller, nou nom: Vil•la Florida i nova fesomia: Modernista, ara era una residència senyorial i la reforma no va deixar cap vestigi del seu passat agrícola.
Els següents propietaris van obrir porta principal al carrer Muntaner i el que el va seguir la va llogar a Sanidad, que a l’any 1944 va convertir-la en la seu de l’Escola de Puericultura, qualificada com a “Orgullo de Barcelona y de España, por ser reconocida como Modelo Universal de su clase”. El seu nom oficial era el de “Escuela Departamental de Puericultura” i depenia de la Dirección General de Sanidad, del Ministerio de Gobernación. Va ser una escola pràctica que donava educació a nens de 6 mesos a sis anys i on es van formar molts puericultors fins les acaballes del segle XX.

Llavors va quedar abandonada, i es va anar depauperant ràpidament fins que el 2004 l’Ajuntament la recupera per a ús social i a final del 2005 després d’una profunda reforma obre les portes com a jardí públic i poc després ja rehabilitada la Vil•la Florida es convertida en el Centre Cívic de Sant Gervasi.

Et Pot Interessar

Bar Ramón

Una fotografia no ha de tenir sempre una gran història al darrera per a formar …

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà