Inici » Períodes » 1898-1928 » Rua de Carnestoltes al Paral·lel
1920

Rua de Carnestoltes al Paral·lel

1920, Plano general de Barcelona s/n / Institut Cartográfic de Catalunya

L’origen del Carnestoltes, és incert. Ja al 1616 es celebraven a Barcelona festes, balls de màscares i saraus abans de la Quaresma. Amb les guerres del 1640 fins al 1714 per raons obvies, es va deixar de celebrar el carnestoltes.
Amb Felip V no millorà la situació, temia que amb tants balls, disfresses i màscares hom aprofités per realitzar venjances personals, conspiracions i la festa va ser prohibida.
Va ser Carles III qui n’aixecà la prohibició i el carnaval tornà amb força i va estendre’s per tot arreu. Tot anava be fins que es va decretar la Reial Pragmàtica de 1773, que prohibia les màscares, caretes i els saraus. Tot i la prohibició les autoritats feien passar bou per bèstia grossa i el carnaval es va seguir celebrant.
Va ser a la primera meitat del Segle XX que va viure una de les èpoques de major esplendor, impulsat per la societat lúdica Niu Guerrer, amb rues, balls i mascarades.
Al 1939 aquesta festa quedà prohibida a tot l’estat espanyol.
Va ser amb el final de la dictadura de Franco es recuperà la festa que avui es torna a celebrar amb rues i balls pels carrers de Barcelona.

Et Pot Interessar

El Monument a Pepita Teixidor

La pintora de flors Pepita Teixidor va néixer al sí d’una família burgesa de Barcelona, …

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà