Inici » Períodes » 1898-1928 » D’excursió amb l’Escola Horaciana
1908

D’excursió amb l’Escola Horaciana

Escola Horaciana. Excursió: pujant a Vallvidrera (manuscrit darrera de la fotografia) A. Antonielli / Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya
1920, Plano general de Barcelona s/n / Institut Cartográfic de Catalunya

Pau Vila el “mestre”, fill d’obrers va néixer al 1881 a Sabadell, poc després la família es traslladarà a Barcelona on el Pau, encara un nen, començarà a treballar als telers d’una fàbrica. Tot va canviar uns anys després, quan al jove Pau que es movia pels ambients anarquistes de Gràcia que el van portar a conèixer l’Escola Moderna i a Ferrer i Guàrdia, va sentir que feia falta un mestre a l’escola de l’Ateneu Obrer de Badalona i va deixar la fàbrica per convertir-se en mestre tot i no tenir cap formació. Ensenyava de dia i estudiava de nit.

Dels seus estudis va deduir que calia “ensenyar delectant” i amb aquest lema, al 1905 va crear l’Escola Horaciana per a fills d’obrers. A l’Escola Horaciana era mixta, s’hi feia esport i es nedava al mar, s’aprenia música, teatre i manualitats, es feien intercanvis amb altres escoles i sovintejaven les excursions, els nens aprenien a viure sent nens, mitjançant el joc i les activitats.

L’Escola Horaciana, hereva obrera de la més dogmàtica i burgesa Escola Moderna de Ferrer i Guàrdia i base de la renovació pedagògica de la República amb escoles tant emblemàtiques com l’Escola del Mar o l’Escola de la Muntanya, va tancar al 1912 quan Pau Vila va marxar a Ginebra per estudiar pedagogia a l’Institut Rousseau, allí va conèixer eminents geògrafs que el van esperonar a estudiar geografia l’altre gran passió de Pau Vila a la que va dedicar gran part del seus treballs des de aleshores.

Et Pot Interessar

El Monument a Pepita Teixidor

La pintora de flors Pepita Teixidor va néixer al sí d’una família burgesa de Barcelona, …

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà