Inici » Períodes » 1936-1955 » Parada de melons i síndries al Mercat del Born
1945

Parada de melons i síndries al Mercat del Born

Parada de melons i síndries al Mercat del Born Jaume Prat / Arxiu Familia Prat
1943, Pla de la ciutat de Barcelona 1:10 000 Servicio del Plano de la Ciudad. Fco. Vall Verdaguer, J. M Blay i Fco. Rossell / Institut Cartográfic de Catalunya

Aquesta foto mostra una parada de melons i síndries a un extrem del mercat del Born, el més proper al Castell dels Tres Dragons, que allotjà el Museu de Zoologia des de l’any 1920 fins a ser traslladat a la seva ubicació actual, el Museu Blau.

Els melons venuts al mercat central del Born eren els coneguts com “els melons valencians del Prat”, doncs eren melons de llavors valencianes que es conreaven al Prat de Llobregat. Aquests tipus de melons eren els més cobejats aleshores. La revista “Imatges” n’hi va dedicar un article al seu número 16 el 24 de Setembre de 1930. En ell s’explicava com hi havien una mena de melons que sempre semblaven verds per més madurs que foren, els anomenats tendrals, i que eren de llavor valenciana. Aquests eren els que es plantaven majoritàriament als camps del Prat, i es venien com si fossin portats frescos de València.

Aquests melons es venien en aquest mercat doncs des del 1921 era el dels majoristes de fruita i verdura, un cop va fracassar econòmicament com a mercat de minoristes vers a la totpoderosa Boqueria, que copsava el 40% de les vendes als mercats de la ciutat. Des del 1876, any en que fou inaugurat, fins aleshores, l’activitat predominant era la derivada de la venda del peix. Però malgrat i ser el més avantguardista dels setze mercats que hi havia a Barcelona a finals del segle XIX, va haver de replantejar-se la seva activitat donades les fluixes xifres de vendes. La ciutat anava creixent i la Boqueria necessitava ser alliberada de càrrega, requeria un mercat central de fruita i verdura. Era l’oportunitat del mercat del Born per a fer un servei important als barcelonins. La seva ubicació idònia, prop del port i de les estacions de França i del Nord van acabar de convèncer els opositors, o al menys es van haver de rendir a l’evidència. Les antigues parades de minoristes del Born es van reubicar al mercat de Santa Caterina, i la venda a l’engròs del peix a la Galeria de Màquines, un edifici construït per a l’Exposició Universal del 1888.

A l’emplaçament del mercat actualment es pot visitar el jaciment del Born, part del complex Born Centre Cultural, obert al públic l’11 de setembre de 2013 després de 6 anys de treballs d’habilitació. Es tracta d’un dels jaciments més rellevants de Catalunya, on es presenta una trama urbana d’època medieval i moderna de més de 8.000 m², de la que destaca la presència del Rec Comtal. S’han localitzat carrers com Ventres, na Rodés, Xuclés, Dies Feiners, Bonayre, Abella, Malla o Qui va del Born al Pla d’en Llull. La ocupació romana es constata sols per la presència de material ceràmic, molt escàs i la documentació de la necròpolis, datada entre els segles IV i VII d.C., excavada en el carrer Comerç, a tocar de l’Antic Mercat del Born on es venien aquests fabulosos melons.

Fonts:
Revista “Imatges” (número 16 el 24 de Setembre de 1930), Biblioteca de Catalunya.
El Born Centre Cultural
El Jaciment del Born a la Viquipèdia

Et Pot Interessar

Bar Ramón

Una fotografia no ha de tenir sempre una gran història al darrera per a formar …

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà