Inici » Períodes » 1929-1935 » Fent cua per votar, per primer cop
1933

Fent cua per votar, per primer cop

Dones fent cua per votar al Col·legi dels Jesuïtes JOSEP MARIA SAGARRA i PLANA / Arxiu Nacional de Catalunya
1935, Pla de la ciutat de Barcelona 1:10 000 Ajuntament de Barcelona / Institut Cartográfic de Catalunya

…Si, lector. Ayer votaron por primera vez las
mujeres en España. Ayer, en Barcelona—con lluvia
y sin tranvías—eligieron a sus parlamentarios
muchas más mujeres que hombres, y ello
sin que ocurriera ninguna de las catástrofes
previstas, desde siglos, para tal caso, por el terrible
«pánico masculino»….

Així ens explicava el redactor de La Vanguardia, el primer cop que les dones van poder votar en unes eleccions després d’una llarga reivindicació, iniciada tímidament al XIX seguint els moviments sufragistes anglosaxons.

Entre aquestes primeres feministes provinents de la burgesia, destaquen Víctor català molt moderades, influïdes per l’Església i la imatge de la dona a la llar, destaquen Dolors Monserdà i Francesca Bonnemaison.

Al primer terç del Segle XX des de la revista Feminal,  Carme Karr i Àngela Cardona van donar una nova empenta al moviment sufragista.

Durant la dictadura de Primo de Ribera es va autoritzar el vot femení, només per a les dones majors de 23 anys emancipades que no fossin casades ni prostitutes, molt poques, i que no van votar mai perquè el dictador no va convocar mai eleccions.

Va ser al començar la II República que es va promoure la inclusió del vot femení a la Constitució defensat a les Corts per les diputades Clara Campoamor i Victòria Kent, encara que aquesta segona a l’últim moment, sotmetent-se a la disciplina de partit, va votar-hi en contra.

Finalment el 19 de novembre de 1933 les dones exercien per primer cop el dret a votar en unes eleccions que van donar el poder a la dreta. Al 1936 les noves eleccions van retornar el poder a l’esquerra i van ser les últimes en que dones i també homes van poder votar fins al 1977 quan es va restablir la democràcia, finat el dictador Francisco Franco.

Et Pot Interessar

Panorama Waterloo

Aquest col•losal edifici al bell mig de Plaça Catalunya va tenir una curta vida de …

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà