Inici » Períodes » 1898-1928 » L’Hostal de la Farigola
1900

L’Hostal de la Farigola

Hostal de la Farigola parador de l'antic Camí de Sant Cugat J.Anglada (atribuit) / Arxiu Fotogràfic de Barcelona
1891, Plano de Barcelona y sus alrededores Barcelona. Ajuntament; Serra, J.M.; Thomas & Cia / Institut Cartográfic de Catalunya

Al segle XIX el camí entre Barcelona i Sant Cugat es feia llarg i feixuc per als traginers i els passatgers de les tartanes, travessar Collserola pel camí ral, enfangat o polsos, era molt lent i pesat.

Així les coses la gent optava per fer nit a les portes de la ciutat per entrar-hi de bon matí descansats o per emprendre el camí de la muntanya a primera hora perquè no els agafés la nit en descampat.

A tocar de la Riera de Vallcarca, fins el 1895, hi trobaven aixopluc al l’Hostal de la Farigola, un grup de cases encabides entre el turó del Putget i el turó del Coll . Cap el 1900 a l’antic hostal s’hi va obrir una escola que va haver de tancar poc després per ser reformat a causa de les males condicions higièniques. El nou edifici bastit al 1923 encara acull avui un centre escolar anomenat “CEIP La Farigola de Vallcarca” en record de l’antic hostal.

 

Trobareu més informació sobre aquest i molts més antics hostals al blog Antics hostals de camí ral

Et Pot Interessar

El Monument a Pepita Teixidor

La pintora de flors Pepita Teixidor va néixer al sí d’una família burgesa de Barcelona, …

3 Comentaris

 1. Maca la foto! Però això no és el camí de Sant Cugat. El camí (o carretera) de Sant Cugat és l’actual av. República Argentina, anomenada a l’època com “el passeig”, a l’altre costat de la riera de Vallcarca.
  També cal aclarir que a la foto no veiem la riera de Vallcarca, sinó el Torrent del Remei entre els turons de la Creueta del Coll i els turons del Park Güell.

  • Història de Barcelona

   Benvolgut Carles,

   Hem corregit el peu de foto que donava peu a l’equivoc que ens indiques. L’Hostal era un parador dels que feien el Camí de Sant Cugat, que seguia el curs de la Riera de Vallcarca tanmateix hi havia que pujar una mica pel Camí del Coll per arribar-hi.
   Moltes gràcies!!

 2. Gràcies!!

  La veritat és que la geografia de la zona dóna peu a molts equívocs. Fins i tot el mapa antic ja recull errors. El mapa marca equivocadament que el camí del Coll és el que correspon avui al c.Farigola i al c.del Torrent del Remei, i precisament és això: el torrent del Remei (que no arriba al Coll, sinó just a sota, més o menys on hi ha ara el c.Duran Borrell).
  El camí del Coll és d’on es pren la foto maca, que puja des de la plaça de la Creu (per l’actual c. Nostra senyora del Coll), creua el torrent tal com es veu a la foto, i s’enllaça amb l’actual pg. de la Mare de Dèu del Coll.
  L’altre equívoc és dir “turó del Coll”, pq el Coll és només un coll, situat entre dos (o tres) turons.

  Tanmateix, la qüestió de fons del meu darrer missatge és que anar de la Carretera de Sant Cugat a aquest indret no era fàcil com tu dius, sinó tot el contrari. I per aquest motiu es va construir el pont de Vallcarca!!! 😉

  Potser era un indret més dirigit pels que passaven pel camí de Sant Genís? o originàriament era una simple masia com qualsevol altre… no sé jo…

  Salutacions i felicitats per la web!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà