Inici » Períodes » 1898-1928 » Casa del Gremi dels Velers
1910

Casa del Gremi dels Velers

Casa dels Velers, durant les obres de reforma urbanística, obertura de Via Laietana, Barcelona Brangulí Fotògrafs / Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya
1891, Plano de Barcelona y sus alrededores Barcelona. Ajuntament; Serra, J.M.; Thomas & Cia / Institut Cartográfic de Catalunya
Via Laietana, 50

El Gremi dels Velers, existent des de 1553, era el dels teixidors de vels o robes de seda a mà.

A meitats del segle XVIII les arts menors adquireixen importància i això fa que al 1757 el Gremi decidís disposar d’una seu pròpia. S’acordà construir un edifici social i s’adquiriren dues cases i un casalot al carrer Claveguera de Jonqueres en la cantonada amb el carrer Alt de Sant Pere, en l’actual Via Laietana.

Projectada per Joan Garrido i construïda entre 1760 i 1763, encara conserva els esgrafiats originals essent un dels pocs edificis que resten de l’edificació gremial d’aleshores.

Aquestes serigrafies, amb representacions clàssiques de cariàtides i atlants, són visibles a la façana que dóna a la Via Laietana. L’altra façana, la que dóna a la placeta de Sant Francesc havia estat fins a l’obertura de Via Laietana una paret mitgera. Però aquesta obertura va permetre una remodelació de l’edifici, dirigida entre 1928 i 1932 per l’arquitecte Jeroni Martorell. L’ estucador Ferran Serra va fer uns nous esgrafiats imitant els antics.

Al balcó de la cantonada, una capella protegeix a la patrona del gremi, la Verge dels Àngels, obra de l’escultor Joan Enrich.

Finalment, al 2002 es va fer una nova reforma, aquest cop integral: façana, laterals, esgrafiats, vestíbul i sostre. L’edifici és actualment la seu del Col·legi de l’Art Major de la Seda de Barcelona.

A la fotografia es pot apreciar als baixos de l’edifici la botiga de teixits de Francisco Meyá.

Referències
Barcelona Movie
Catalunya.com
Viquipèdia

Et Pot Interessar

El Monument a Pepita Teixidor

La pintora de flors Pepita Teixidor va néixer al sí d’una família burgesa de Barcelona, …

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà