Inici » Períodes » 1898-1928 » Accident aeri al carrer Almogavers
1925

Accident aeri al carrer Almogavers

Accident d'un hidroavió M.18B a Barcelona BERT I CLARET / Arxiu Nacional de Catalunya
1920, Plano general de Barcelona s/n / Institut Cartográfic de Catalunya

Eren quarts de deu del matí del 22 de maig de 1925 quan els astorats vianants veuen com el hidroavió que els sobrevola fa una maniobra estranya se li pleguen les ales i comença a caure en barrina, a uns cinquanta metres del terra un home surt disparat de l’aparell anant a estimbar-se sobre la vorera del carrer Almogavers a pocs metres on acaba de caure el hidroavió.

L’aparell s’havia enlairat del contradic de l’escola d’aeronàutica naval del Port de Barcelona, situada davant del Morrot, tripulat pel coronel d’artilleria de l’armada Hilario Ramos, i el jove mecànic de 22 anys Miguel García de la Casa que ara jeu desfigurat davant del número 41 del carrer Almogavers. Dins l’avió, uns metres més enllà, reposa el cos calcinat del coronel Ramos.

LA VANGUARDIA especula sobre les causes de l’accident, l’aparell era nou, era el seu segon o tercer vol, no es vol pensar en una averia. L’explicació és un pel més complicada. Pel fet de haver trobat la gorra del mariner allunyada de les restes dedueixen que, al mariner li va volar la gorra i al aixecar-se per intentar recuperar-la li ha volat el coixí del seient enredant-se amb l’hèlix i provocant la caiguda del hidroavió. Una gorra o una pana l’articulista no s’acaba de decantar per cap de les dues.

Poc a poc van arribant el jutge de guàrdia i un escamot de soldats que feien maniobres a prop sense poder fer res pels tripulats ni pel hidroavió convertit en estelles que carreguen per tornar-lo a l’hangar del contradic. També arriba el pare Planas per donar l’absolució post mortem a les víctimes, curiosament el mateix pare Planas va acudir,feia pocs mesos, a oferir l’auxili religiós a les víctimes mortals d’un accident aeri, al Passatge Escudellers .

Finalment les autoritats encapçalades per l’alcalde el Baró de Viver es presenten al lloc de l’accident. Arran d’aquest accident es va fer palès que calia prohibir sobrevolar Barcelona als avions de l’armada, el risc que comportava pels ciutadans, i el Baró de Viver va declarar que instarà a l’autoritat militar de Barcelona a prohibir els vols sobre la ciutat de forma inmediata.

 

Et Pot Interessar

El Monument a Pepita Teixidor

La pintora de flors Pepita Teixidor va néixer al sí d’una família burgesa de Barcelona, …

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà