Inici » Períodes » 1836-1860 » Barcelona des de Montjuïc
1860

Barcelona des de Montjuïc

El Paral·lel vist des Monjuïc Charles Clifford / Biblioteca Digital Hispánica
1855, Plano de Barcelona con la división de distritos. Sistema Acklin Sala editor / Institut Cartográfic de Catalunya

A meitat del S XIX Barcelona s’asfixiava dins les muralles, tot i que la desamortització dels terrenys de l’església havia alliberat molt sol edificable, ja estava tot construït.

La ràpida industrialització propiciada per la maquinaria de vapor, iniciada a la primera meitat del segle XIX havia convertit el Raval, fins llavors poc construït i ocupat per els horts en una densa zona industrial on els incendis sovintejaven.

El més lògic fora continuar la construcció dels nous “vapors” a tocar de la muralla, tanmateix Barcelona encara era una plaça militar fortificada i el reglament no permetia la construcció en el perímetre de la muralla, a una distancia inferior a un “tret de canó” (1.2 Km). Aquest fet va propiciar la ràpida industrialització dels pobles del Pla de Barcelona, Gràcia, Sans, Sant Martí de Provençals i la Barceloneta van acollir grans fàbriques i les vivendes dels obrers que hi treballaven, canviant totalment la seva fesomia i triplicant la població en menys de cinquanta anys.

Mentre a Barcelona, al 1841 Pere Felip Monlau i Roca, higienista i director del Museu Arqueològic Nacional, publica la memòria-manifiest “Abajo las murallas!!!” on es demanava l’enderroc de les muralles medievals de la ciutat de Barcelona, per millorar la qualitat de vida dels seus habitants.

Al 1956 comença l’enderroc que permeté crear l’eixample, que va començar a construir-se al 1960, segons projecte de Ildefons Cerdà, amb l’Eixample i l’anexió del pobles del Pla de Barcelona la ciutat va poder créixer per absorbir tota la població que hi arribava buscant feina a les noves fàbriques.

El terme municipal actual de Barcelona va passar de tenir 234.798 al 1857 a doblar la població en mig segle, ja hi vivien 544.137 habitants al 1900. Al 1950 comptava amb un milió més d’habitants (1.280.179) que un segle enrere quan les muralles l’impedien.

Et Pot Interessar

Bar Ramón

Una fotografia no ha de tenir sempre una gran història al darrera per a formar …

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà