Inici » Períodes » 1898-1928 » Carros al Mercat de la Boqueria
1913

Carros al Mercat de la Boqueria

Carros de descàrrega al mercat de Sant Josep - Boqueria Brangulí Fotògrafs / Arxiu Nacional de Catalunya
1920, Plano general de Barcelona s/n / Institut Cartográfic de Catalunya

Aquesta imatge mostra el tràfec de carros de mercaderies descarregant al mercat de Sant Josep, conegut popularment com La Boqueria.

El mercat de la Boqueria té un origen de mercat ambulant. En un principi estava situat fora les muralles de la ciutat, davant del Portal de la Boqueria, al pla del mateix nom (d’aquí també la denominació popular del mercat), per que d’aquesta manera els venedors s’estalviaven l’impost d’entrada de mercaderies. Al 1777 es va derruir el portal, i les carnisseries es traslladen a les Rambles. A partir d’aquest moment el mercat es va movent de la Rambla a diversos emplaçaments com l’hort de Sant Josep o el convent del Carme depenent de la popularitat del passeig o si alguna visita distingida ho requeria, fins que el dia de Sant Jaume de 1835, el 25 de Juliol, un motí anticlerical dirigit per polítics liberals va incendiar el convent de Sant Josep.

El mercat es va traslladar de La Rambla al solar deixat per la destrucció del convent, en principi temporalment fins a condicionar-se l’hort dels Orfes per a allotjar-lo, però a la llarga fou una mudança definitiva. Es va expropiar i demolir l’edifici de les Carmelites contigu i es van construir uns pòrtics al voltant donant origen al que seria el nou mercat de la Boqueria. Al 1840 es començaren les obres de cobriment, i aquell mateix any es va inaugurar el mercat. La coberta metàl·lica actual es va inaugurar el 1914.

Altres detalls de la fotografia
– Al balcó contigu a l’entrada del mercat es pot llegir “Napoleón Cirujano Callista”. En aquest edifici, al 1er 1a es trobava des de 1902 el gabinet del cirurgià callista Napoleón fill. Aquest anunci apareixia l’Octubre de 1902 a “La Publicidad”:

napoleon_cirujano_callista_la_publicidad_12_octubre_1902

– Just a sota el gabinet del Dr. Napoleón hi trobem la Epicerie Central, una botiga anomenada “la casa dels gourmets”, regentada per Enric Castella i on es podia trobar tot tipus de formatges, mantegues, conserves i begudes alcohòliques. Anunci a “La Publicitat” al Nadal de 1926:

epicerie_central_la_publicitat_desembre_1926

– L’anunci de la cantonada mostra la paraula “Vitalicias”. Segurament la paraula que la precedeix sigui “Rentas”, anunciant les rendes vitalícies que oferia el Banco Vitalicio de España, situat com indica l’anunci a la Rambla de Catalunya 18, cantonada amb la Gran Via de les Corts Catalanes. Veure l’edifici a l’actualitat

– Es difícil saber amb certesa la línia del tramvia que apareix a la foto, doncs per les rambles, com a centre neuràlgic de la ciutat, en aquell període circulaven les línies 1, 7, 21, 27, 30, 31, 33, 34 i 35.

Referències
Arxiu històric del mercat de la Boqueria
La Boqueria a la Wikipedia
Los autobuses de Barcelona

Et Pot Interessar

El Monument a Pepita Teixidor

La pintora de flors Pepita Teixidor va néixer al sí d’una família burgesa de Barcelona, …

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà