Inici » Períodes » 1936-1955 » Voteu Sí (a l’Estatut de 1932)
1931

Voteu Sí (a l’Estatut de 1932)

Cartells del plebiscit de l'estatut de Catalunya de 1932 a Barcelona Albert Oliveras i Folch / Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya
1935, Pla de la ciutat de Barcelona 1:10 000 Ajuntament de Barcelona / Institut Cartográfic de Catalunya

Va ser després de la declaració de la República Catalana a l’abril de 1931, a la que el govern provisional de la República Espanyola es va oposar i en compliment de el Pacte de Sant Sebastià, va exigir, la desaparició l’Estat Català reduir-lo a la “Generalitat de Catalunya” S’encomanà al govern català la redacció d’un Estatut d’Autonomia per ser referendat per les Corts Constituents al parlament de Madrid.
Així doncs al juny de 1932 cinc diputats de la Generalitat es van tancar a l’Hotel de Núria per enllestir l’avantprojecte de l’Estatut, conegut com per això com l’Estatut de Núria.
L’avantprojecte fou aprovat successivament per la diputació provisional, per la Generalitat i quedà llest per ser votat en referèndum pel poble català.
E plebiscit tingué dues fases. Primer el ajuntaments que hi estigueren d’acord quasi unànimement, seguit pel referèndum popular del 2 d’agost, on hi votà un 75% del cens, i el vot va ser SÍ en el 99% dels vots emesos. Les dones, que encara no podien votar, reuniren unes 400 000 signatures d’adhesió a l’Estatut de Núria
Referendat pel poble, només faltava el tràmit de l’acceptació per part de les Corts Constituents de la Rèpublica a Madrid. El que havia de ser la ratificació d’un avantprojecte, acceptat per en referèndum, es va convertir al parlament en la modificació del text en tots els seus punts.
L’Estatut va ser limitat i malgrat la defensa dels diputats catalans en minoria a les Cortes i va tornar profundament retallat en competències, per ser aplicat a Catalunya.
Tot i que Catalunya va votar massivament sí a l’Estatut de Núria, les aspiracions d’autonomia van ser profundament retallades a Madrid i l’Estatut va ser anul•lat, per la Sanjurjada i menystingut durant el bienni negre quan van declarar inconstitucional la primera llei de reforma social important (llei de Contractes de Conreu) aprovada per la Generalitat. Aquest menyspreu per l’Autonomia va desencadenar els fets del 34 quan Companys va declarar l’Estat Català i el general Batet va portar els tancs a la plaça Sant Jaume. Arran d’això l’Estatut va ser retallat de nou.
Tot va acabar al 1938 quan Franco només trepitjar les seves tropes terra catalana el va abolir.

Et Pot Interessar

Bar Ramón

Una fotografia no ha de tenir sempre una gran història al darrera per a formar …

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà