Inici » Períodes » 1860-1897 » Castell de Montjuïc
1870

Castell de Montjuïc

Castell de Montjuïc vist desde el port al 1870 J. Laurent / Biblioteca Digital Hispánica
1891, Plano de Barcelona y sus alrededores Barcelona. Ajuntament; Serra, J.M.; Thomas & Cia / Institut Cartográfic de Catalunya

El perfil del Castell de Montjuïc al cim de la muntanya del mateix nom ha atemorit Barcelona durant més de dos-cents anys. Tot va començar amb una talaia construïda al SXV per vigilar el port. Va ser al 1694 durant la guerra del Segadors que es va fortificar per repel•lir les tropes castellanes.

Més tard va ser motiu de cruentes batalles durant el Setge de Barcelona, per caure finalment el 12 de setembre en poder de les tropes borbòniques.

Al últims anys del segle XVIII va ser reformat de nou, es va fer el fossar i es va ampliar per poder allotjar a 3000 homes i 120 boques d’artilleria, va adquirir l’aspecte que amb lleugeres modificacions, ha mantingut fins ara.
El castell que presideix la ciutat amb la seva ombra amenaçadora, bombardeja amb bales de canó al 1842 els carrers i el ciutadans de Barcelona, per sufocar les revoltes anticlericals. L’any següent sota les ordes del General Prim, torna a escopir foc contra el port i les muralles sufocant un nou aixecament contra el govern d’Espartero.

Cinquanta anys després convertit en presó militar serà l’escenari del judici de Montjuïc on van ser jutjats i condemnats els suposats participants de les revoltes anarquistes dels primers anys del segle XX. Més tard al 1919 hi van ser empresonats el artífexs de la setmana tràgica i afusellat Ferrer Guàrdia acusat d’instigador “moral” de la revolta.

Durant la guerra civil i sobretot després van empresonar-hi els represaliats pel règim imperant. Al 1940 hi va ser afusellat Lluís Companys. Va mantenir-se com a presó fins al 1963 any en que es va reconvertir en Museu Militar inaugurat per Francisco Franco. Al 2008 va ser finalment retornat a la ciutat i avui afronta el repte de convertir-se en un espai per la cultura i l’oci dels barcelonins.

Et Pot Interessar

Bar Ramón

Una fotografia no ha de tenir sempre una gran història al darrera per a formar …

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà