Inici » Períodes » 1860-1897 » El desaparegut Convent de Montsió
1880

El desaparegut Convent de Montsió

El Convent de Montsió, llar de les dominiques durant quatre-cents anys Desconegut / Arxiu Gavín del Monestir de les Avellanes
1891, Plano de Barcelona y sus alrededores Barcelona. Ajuntament; Serra, J.M.; Thomas & Cia / Institut Cartográfic de Catalunya

Al morir Jaume II el Just, la seva vídua Maria d’Aragó de vint anys, va entrar a clausura i va obtenir el permís per fundar un convent de monges dominiques. Va morir el mateix any de la fundació del convent 1351 i amb el seu llegat es va aixecar el convent a extramurs, a les Drassanes.

L’emplaçament no era segur i el convent va ser atacat  diversos cops, les monges dominiques es van veure obligades al 1370 buscar un emplaçament més segur i es van traslladar a prop de l’Hospital de la Santa Creu.

Va ser al 1423 quan es van unir a la comunitat del Convent de Santa Anna que van ocupar el Convent de Montsió. Allí les dominiques van viure un període de prosperitat que les va permetre ampliar el monestir.

Al 1714 va ser atacat, patint grans destrosses i les monges van haver d’abandonar la clausura. Les obres de reconstrucció van ser llargues i costoses. S’hi van instal·lar de nou però va ser atacat a la guerra d’independència de 1809-1814 i va ser ocupat militarment al 1823. Les monges el van abandonar al 1835, sent ocupat llavors pel Liceu Filarmònic-Dramàtic Barcelonès.

Les monges hi van tornar deu anys després però de nou van haver d’abandonar-lo, al 1869 quan va ser ocupat de nou, pels militars. Les dominiques es van refugiar al Convent del Àngels, mentre els ocupants intentaven demolir-lo. Una campanya per salvar  el monument va retornar-lo a les monges que el van recuperar al 1875 en estat ruïnós.

Al 1888 van traslladar-se a la Rambla Catalunya, enduent-se amb elles, l’església i el claustre. El claustre però ja no és allí, després de la guerra civil les dominiques van buscar un nou emplaçament, aquest cop a Esplugues i s’hi van traslladar al 1947 enduent-se amb elles el claustre per reconstruir-lo de nou.

 

Et Pot Interessar

Bar Ramón

Una fotografia no ha de tenir sempre una gran història al darrera per a formar …

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà