Inici » Períodes » 1898-1928 » Els panots de la rosa de Barcelona
1919

Els panots de la rosa de Barcelona

Esvoranc al paviment d'un carrer ,com a conseqüència d'una explosió, durant un conflicte social provablement la vaga de la Canadenca JOSEP MARIA SAGARRA i PLANA / Arxiu Nacional de Catalunya
1920, Plano general de Barcelona s/n / Institut Cartográfic de Catalunya

Els panots amb la flor s’han convertit en un dels símbols més conegut de Barcelona, s’en fan tot tipus de souvenirs, des de bosses i joies a xocolates i sabons. La rajola de Barcelona,  és un panot de 20×20 cm, 4 cm de gruix i fets de ciment.

Resistent, barat, fàcil d’instal·lar i de netejar, es segueix fent servir avui per pavimentar la ciutat. Aquests panots formen part del paisatge de la  ciutat, oficialment, des de el 1916 tot i que ja n’havien col·locat a les voreres uns anys abans. El fabricant de ceràmiques Escofet va guanyar al 1916 la subhasta de l’Ajuntament per produir-los en sèrie, juntament amb quatre models proposats pel consistori per pavimentar la ciutat que creixia.

El disseny d’aquest panot és de Josep Puig i Cadafalch, que al 1900 el va crear per pavimentar l’entrada de la Casa Ametller del Passeig de Gràcia on, molt malmesos, encara els podem trobar avui.

Et Pot Interessar

El Monument a Pepita Teixidor

La pintora de flors Pepita Teixidor va néixer al sí d’una família burgesa de Barcelona, …

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà