Inici » Períodes » 1929-1935 » Font pública de Travessera de Gràcia
1930

Font pública de Travessera de Gràcia

Font pública de Travessera de Gràcia Gonzalo de Reparaz Ruiz / Institut Cartogràfic de Catalunya
1920, Plano general de Barcelona s/n / Institut Cartográfic de Catalunya
Travessera de Gràcia 126

Aquesta font pública va ser construïda l’ any 1844. A la placa que encara conserva aquesta font, ubicada al número 126 de Travessera de Gràcia hi ha escrit:

“La escasez de agua en que se hallaba el barrio de Gracia impulsó al Ayuntamiento la construcción de esta fuente que empezó a fluir el día cinco de abril de 1845”.

Aquest mateix dia es va inaugurar una altra font pública a la gracienca plaça de Trilla. Gràcia era encara a cinc anys de independitzar-se de Barcelona, de la que encara n’era barri, i la font va ser un dels motius pels quals l’Ajuntament de la ciutat Comtal es va negar a les seves peticions independentistes doncs era el propi consistori qui n’ havia pagat la construcció.

Basant-se en la Constitució del 1845, Gràcia va passar a ser municipi amb el títol de Vila el 6 de Juliol de 1850, quan prengué possessió de l’alcaldia Josep Pons i Tarrecli. Aquesta va ser la independència municipal de la Vila de Gràcia més llarga i estable, i la darrera de les tres per les que va fins que va arribar l’annexió a la ciutat de Barcelona.

La font va conviure amb els graciencs independents i ha seguit convivint amb els graciencs barcelonins un cop la Vila va ser annexionada definitivament a Barcelona al 1897.

Les rajoles que decoren la font, amb dos mascarons rajant aigua a dues piques en forma de copa, rodejats amb motius florals son obra del ceramista català Salvador Sunet (Barcelona, 1891 – Barcelona, 1949). La seva rúbrica es troba a la font juntament amb l’escut de Barcelona.

Et Pot Interessar

Panorama Waterloo

Aquest col•losal edifici al bell mig de Plaça Catalunya va tenir una curta vida de …

Un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà