Inici » Períodes » 1929-1935 » Inauguració de L’Estadi Olímpic de Montjuïc
1929

Inauguració de L’Estadi Olímpic de Montjuïc

Inauguració de L’Estadi Olímpic de Montjuïc fotografia per Josep Gaspar Gaspar i Serra, Josep / Institut Cartogràfic de Catalunya
1935, Pla de la ciutat de Barcelona 1:10 000 Ajuntament de Barcelona / Institut Cartográfic de Catalunya

Al 1920 s’engegaven les obres de l’Estadi Olímpic, projectat per  l’arquitecte Pere Domènech i Roura, fill de l’arquitecte modernista Domènech i Muntaner. No va estar enllestit fins el 1929 fent coincidir la seva inauguració amb l’Exposició Universal de Barcelona.

Durant els anys 30 va acollir grans esdeveniments esportius i es va convertir en el punt fort de la candidatura de Barcelona pels Jocs Olímpics de 1936 que finalment van ser concedits a la Berlín de Hitler per major enaltiment del Tercer Reich.

En contrapartida Barcelona va organitzar una Olimpíada Popular promovent la de les dones i d’atletes de nacions sense estat i d’atletes aficionats. Ja havien arribat més de 18.000 olímpics, entre atletes i espectadors, a Barcelona i tot era a punt per la inauguració el 19 de juliol del 1936 però l’olimpíada, va quedar frustrada un dia abans de començar, amb l’aixecament militar contra el govern de la República, que donà inici a la Guerra Civil.

Acabada la guerra l’estadi va quedar abandonat i poc a poc es va anar degradant i els seus voltants omplint-se de barraques. De fet molts barraquistes desnonats va anar-hi a raure i sota les seves grades i vivien famílies senceres.

Va renéixer de les seves cendres amb motiu els Jocs Olímpics de Barcelona del 1992 quan rehabilitat i ampliat va acollir, ara sí, unes olimpíades.

 

Et Pot Interessar

Panorama Waterloo

Aquest col•losal edifici al bell mig de Plaça Catalunya va tenir una curta vida de …

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà