Inici » Períodes » 1898-1928 » La mort de la Vampira del Raval
1912

La mort de la Vampira del Raval

Presó de dones a la Ronda Sant Pau, entre els carrers Amàlia i Lleialtat de Barcelona BRANGULÍ (FOTÒGRAFS) / Arxiu Nacional de Catalunya
1920, Plano general de Barcelona s/n / Institut Cartográfic de Catalunya

Del març a l’octubre de 1912 mig Barcelona ha passat a declarar contra l’Enriqueta, hi ha carnisseres que diuen que una veïna els hi va dir que era una bruixa venedora d’ungüents fets amb greix humà, botiguers que l’han vist acompanyada de diverses criatures, una mica de tot per no arribar ben be enlloc.

Tot s’ha de resoldre al judici oral anunciat pel juliol de 1913 amb l’interrogatori a Enriqueta Martí. Tot Barcelona espera la seva confessió que pels rumors que corren sobre una llibreta on anotava els clients, implicarà al bo i millor de la societat barcelonina, que acudia a ella per curar la tuberculosi amb els ungüents o tenir relacions sexual amb les criatures que la Vampira els proporcionava.

La noticia d’una greu malaltia d’Enriqueta que fa témer per la seva vida cau com una galleda d’aigua freda sobre les expectatives posades en el judici. L’Enriqueta a la presó fa un intent de suïcidi, intentant escanyar-se amb els seu propis cabells mentre la malaltia es va agreujant.

Finalment l’Enriqueta mor a la presó al març de 1903 dos mesos abans del judici oral. El certificat de defunció atribueix la mort a un càncer de matriu, de fet des del seu ingrés a la presó ha estat greument malalta. Extraoficialment apallissada per les internes o enverinada pels homes poderosos que podia desemmascarar en les seves declaracions. Ha mort sense confessar cap crim i és enterrada a la fossa comú del cementiri del S.O. sense cap familiar ni amic que l’acompanyi.

Aquí comença la llegenda de l’Enriqueta de Cal Lindo, com la coneixien al seu Sant Feliu natal, l’Enriqueta Martí, la mala dona, la Vampira del Raval.

Et Pot Interessar

El Monument a Pepita Teixidor

La pintora de flors Pepita Teixidor va néixer al sí d’una família burgesa de Barcelona, …

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà