Inici » Períodes » 1929-1935 » Santa Maria de Gràcia
1930

Santa Maria de Gràcia

Façana de la parròquia de Santa Maria de Gràcia al 1930 Desconegut /
1920, Plano general de Barcelona s/n / Institut Cartográfic de Catalunya

La parròquia de Santa Maria de Gràcia fou ubicada al 1835 al convent franciscà de Santa Maria de Jesús de Gràcia. Un convent fundat per Alfons V El Magnànim, que va col·locar la primera pedra el 1427.

Aquest convent situat en origen, on ara és la cruïlla del carrer Aragó amb la de Pau Claris, va ser destruït durant el setge a Barcelona de 1714, i posteriorment reedificat en diverses ocasions.

Finalment els Franciscans es van traslladar el seu convent a un llogarret del plà de Barcelona que va prendre el nom de Vila de Gràcia per aquest convent franciscà.

L’església del convent va ser cremada i el 1825 es va reconstruir segons projecte de Ramón Plana.

Durant la revolució del 1835 es decreta l’exclaustració d’Ordres Religioses i els Franciscans abandonen el lloc. El dia 1 de novembre d’aquest any aquest convent va ser habilitat com a parròquia, la primera del barri de Gràcia.

A pesar que la reconstrucció de l’església després de l’incendi del 1825, el temple quedava petit per la creixent població de Gràcia i va ser ampliat al 1863. No va ser però fins el 1935 que el Bisbe Urrutia coincidint amb el centenari de la parròquia va inaugurar la darrera ampliació que va donar al temple la fesomia que té a l’actualitat.

Et Pot Interessar

Panorama Waterloo

Aquest col•losal edifici al bell mig de Plaça Catalunya va tenir una curta vida de …

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà