Inici » Períodes » 1860-1897 » El senyorial Passeig de Colom
1891

El senyorial Passeig de Colom

Vianants al Passeig Colom Hauser y Menet (Madrid) / Biblioteca Digital Hispánica
1891, Plano de Barcelona y sus alrededores Barcelona. Ajuntament; Serra, J.M.; Thomas & Cia / Institut Cartográfic de Catalunya

Amb motiu de l’Exposició Universal de 1888, a Barcelona van realitzar grans reformes urbanístiques,  impulsades per l’Alcalde Rius i Taulet,  entre elles el Passeig de Colom. Barcelona es dotava així, a la fi, d’un senyorial passeig marítim.

Després de l’enderrocament de la muralla de Mar entre el 1778  i 1881, l’antic passeig de muralla es va urbanitzar i el Passeig de Colom va ser inaugurat al 1888 amb motiu de l’Exposició Universal de Barcelona. A un extrem s’hi va alçar el Monument a Colom i a l’altre, el magnífic i efímer Hotel Internacional obra de Domènech i Montaner.

Tot el passeig estava enjardinat amb palmeres i envoltat d’una balustrada de pedra amb jardineres de foneria decorades amb dracs d’inspiració oriental, obra de l’arquitecte Antoni Rovira i Trias.

El progressiu augment del trànsit va fer que als anys seixanta ja no en quedés res de la zona per vianants i el passeig era només una saturada via per el transit rodat. No es va recuperar com a passeig fins les obres olímpiques, el resultat però està molt lluny de l’esplendor original.

Una balustrada molt similar a que delimitava el Passeig de Colom la podem veure, encara avui, al Passeig Lluís Companys, construïda també per Rovira i Trias, amb motiu de l’Exposició Universal, aquest cop l’arquitecte es va decantar pels dracs alats per decorar les jardineres.

 

Et Pot Interessar

Bar Ramón

Una fotografia no ha de tenir sempre una gran història al darrera per a formar …

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà