Inici » Blog » Llibres » Més lleugers que l’ aire

Més lleugers que l’ aire

,
Autor: Ròmul Brotons
Editorial: Albertí, 2012
Sabies que a Barcelona el primer globus aerostàtic fou alçat el 1784? Que a principis del segle XIX es posava en dubte la capacitat femenina de volar? Que l’italià Vincenzo Lunardi fou el primer aeronauta a elevar-se des de Barcelona? Que Eudald Munné, l’Eudalet dels cotxes, fou el primer català a veure la ciutat des de l’aire? Que Barcelona estigué a punt de constituir una escala regular del “Graf Zeppelin”? "Més lleugers que l'aire" respón a totes aquestes preguntes i ho fa acompanyant el text de 148 imatges d’anuncis de l’època, postals i fotografies.

Aquest interessant llibre repassa la història de l’aerostàtica des dels seus inicis remots al 1783 fins al 1937, prestant especial atenció i contextualitzant les ascensions fetes des de Barcelona.

L’anhel de volar de l’humanitat va ser materialitzat per primer cop per els germans Montgolfier i la seva màquina aerostàtica. Amb aquesta invenció comença la conquesta de l’aire impulsada per països com França i Anglaterra. Barcelona no es va voler quedar enrere i va rebre la visita dels més famosos aeronautes del món, qui trobaren en la nostra ciutat una gran passió per les seves peripècies, no sempre ben canalitzades (globus cremats, apedregats…).

El centre d’operacions a Barcelona va ser la desapareguda plaça de braus del Torín, on s’alternaren novillades amb ascensions. El llibre narra les més curioses, importants, interessants i les malauradament desgraciades, doncs la ubicació de la plaça, tocant el mar, i la manca de control sobre el rumb del globus va provocar desaparicions d’aeronautes il·lustres com monsieur Arban.

Zeppelin sobre Barcelona
Zeppelin sobre Barcelona, com apareix al llibre
Coneixerem com Arban va ser qui va oferir la possibilitat de volar en globus per primer cop a un català, Eudald Munné, agraït per la seva desinteressada ajuda en rescatar-lo després d’una ascensió. L’afany de cridar l’atenció del (no sempre) respectable va fer que es fessin ascensions cada cop més arriscades, amb trapezis inclosos, cada cop més altes o inclús amb animals com rucs o elefants. A “Més lleugers que l’aire” en descobrirem els seus protagonistes i el seu desenllaç.

Aquesta cursa aeronàutica sense rumb paral·lelitzà avenços amb altres bojos per la conquesta de l’aire, que fabricaren aeroplans i dirigibles, com el magnífic Graf Zeppelin del que l’autor Ròmul Brotons ens n’explica la història i la seva relació amb Barcelona. Aquests gegants de l’aire, juntament amb la desaparició del Torín van marcar la fi dels capitans dels globus aerostàtics.

Com és habitual en els llibres de l’editorial Albertí, els complements gràfics i les recuperacions d’articles d’hemeroteca et fan volar al passat, mai millor portat.

Compra aquest llibre
Botiga Albertí Editors

Enllaços relacionats
Pàgina d’ Albertí Editors
Albertí Editors a Facebook
Fitxa del llibre a Albertí Editors

Et Pot Interessar

Barcelona melòmana

El Cesc Avilès  és periodista de formació. Ha treballat en mitjans de comunicación comarcals i …

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà