Inici » Períodes » 1898-1928 » L’estudi de Pau Audouard, el retratista oblidat
1905 - 1914

L’estudi de Pau Audouard, el retratista oblidat

Estudi del fotògraf Pau Audouard a la planta baixa de la Casa Lleó Morera de Barcelona Desconegut / Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya
1920, Plano general de Barcelona s/n / Institut Cartográfic de Catalunya

Pau Audouard anava per pintor, però als 22 anys la mort del seu pare el va fer deixar els estudis pictòrics i fer-se càrrec del negoci fotogràfic que el seu pare Mr. Oscar Audouard, fotògraf i professor d’idiomes, regentava

Pau al 1879 va obrir un nou estudi a les Rambles sota el nom comercial de Audouard i Cia. Així va començar la seva carrera com a retratista i fotògraf d’arquitectura. Al 1888 va ser nomenat fotògraf oficial de la Exposició Universal. Al seu pavelló de l’exposició va tenir molt ressò popular per les màquines “modernes” automàtiques que a canvi d’una moneda et donaven una postal de l’exposició.
Reconegut a tot Barcelona i habitual dels cercles modernistes va traslladar el seu estudi al nou Eixample on s’estava instal•lant la burgesia. A la Gran Via, on ara hi ha l’Hotel Palace, va obrir un luxós estudi amb una galeria eqüestre on et podies retratar sense baixar del carruatge, o simular una escena de caça, així es va convertir en el fotògraf de moda a Barcelona.

Al 1905 deixa la Gran Via i inaugura “Saló” als baixos del sumptuós edifici Lleó Morera a la zona més de moda en aquell moment entre l’alta burgesia; el Passeig de Gràcia.
Sota la direcció de Domènech i Muntaner amb la decoració a càrrec de Adrià Gual i la ma d’obra dels millors artesans del modernisme, el nou saló és converteix en el paradigma del luxe i el bon gust.
Audouard és al cim de la seva carrera professional, però nou anys després es veu obligat a tancar el saló: la competència cada cop més gran amb l’aparició de multitud d’estudis, l’aparició dels fotògrafs ambulants que van popularitzar el retrat i també la decadència del modernisme (als anys 20 ja era “passat de moda”) van acabar amb el seu negoci. El local del edifici Lleó Morera passa a ser una botiga de pianos i pianoles.
Al 1914 entra com a responsable de la secció de retrats dels magatzems El Siglo i ràpidament és oblidat per la seva antiga clientela.
Pau Audouard mor a Barcelona al 1918.

 

us recomanem el llibre:

Pau Audouard. Fotografia en temps de Modernisme

Núria F. Rius

 

Et Pot Interessar

El Monument a Pepita Teixidor

La pintora de flors Pepita Teixidor va néixer al sí d’una família burgesa de Barcelona, …

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà