Inici » Períodes » 1898-1928 » La Torre Estela
1925

La Torre Estela

La Torre Estela a punt de ser engolida per les obres de la Diagonal Gallardo i Garriga, Antoni / Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya
1920, Plano general de Barcelona s/n / Institut Cartográfic de Catalunya

La Torre Estela va ser construïda al segle XVI i enderrocada per un error dels tècnics encarregats de construir la Diagonal.

Si aquets haguessin estat fidels als plànols de Ildefons Cerdà, encara hi seria on ara tenim la plaça Pius XII.

Els tècnics van aplicar el grau d’inclinació donat per Ildefons Cerdà en l’encreuament de Passeig de Gràcia amb Diagonal, al de Pau Clarís, sense tenir en compte que el Passeig de Gràcia és l’únic carrer de l’Eixample que no és paral·lel als altres, canviant així la inclinació de l’avinguda.

La Torre Estela era la residencia d’estiu dels Comtes de Vallcabra. Un imponent edifici de pedra, de tres plantes amb cinc balcons a la façana principal a la primera i segona plantes. Enfront a la masia els comptes van construir una capelleta per allotjar un crucifix trobat mentre es llauraven els terrenys de la masia. El Crist tenia fama de miracler i la gent de la contrada acudia per venerar l’imatge.

Un grau de desviació sobre el plànol original de l’Eixample, va representar el final de la Torre Estela i altres masies de les Corts, que Cerdà respectava.

Els poc més de 8 metres de desviació respecte als plànols de Ildefons Cerdà van fer que la Masia quedés al bell mig de la Diagonal que avançava i va ser enderrocada al 1925 per construir-hi la plaça de Pius XII.

Et Pot Interessar

El Monument a Pepita Teixidor

La pintora de flors Pepita Teixidor va néixer al sí d’una família burgesa de Barcelona, …

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà